فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 134، امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • افتخار محمدی، محمد فتحی*، فرزانه چهل چراغی، افشین نظری صفحات 1-11
    مقدمه

    دیابت نوع 2 به عنوان عامل خطر اصلی بیماری های قلبی-عروقی مطرح است. تاثیرات چشمگیری از تمرین استقامتی و امپاگلیفلوزین بر ساختار و عملکرد قلب وجود دارد؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر شش هفته تمرین استقامتی و دریافت امپاگلیفلوزین بر برخی از شاخص های ساختاری و عملکردی قلب در رت های نر دیابتی است.

    مواد و روش ها

    تعداد 40 سر موش نر نژاد ویستار (وزن 92/12±09/253 گرم، سن 8-10 هفته) به صورت تصادفی به پنج گروه مساوی 1. گروه کنترل سالم، 2. گروه کنترل دیابتی، 3. گروه دیابتی+امپاگلیفلوزین، 4. گروه دیابتی+تمرین استقامتی و 5. دیابتی+تمرین استقامتی+امپاگلیفلوزین تقسیم و در شرایط آزمایشگاهی نگهداری شدند. القای دیابت پس از پایان دستورالعمل آشناسازی به مدت دو هفته و پس از 12 ساعت محرومیت از غذا، با تزریق درون صفاقی محلول STZ به میزان 50 میلی گرم/ کیلوگرم صورت گرفت و سطح گلوکز 300 میلی گرم/ دسی لیتر به عنوان دیابتی در نظر گرفته شد. گروه های تمرینی به صورت 5 روز در هفته و به مدت 6 هفته به تمرین استقامتی پرداختند. گروه های مصرف کننده دارو نیز 6 هفته به صورت روزانه از طریق گاواژ 10 میلی گرم/ کیلوگرم امپاگلیفلوزین دریافت کردند. 48 ساعت پس از پایان دستورالعمل، حیوانات بیهوش شدند و عملکرد قلبی با استفاده از اکوکاردیوگرافی ثبت و سپس بافت قلب جدا و تشریح گردید. از آزمون های آماری ANOVA یک طرفه و کروسکال والیس از طریق نرم افزارهای SPSS vol.27 وGraph Pad Prism vol.9   برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان دهنده تفاوت معنی دار در ضخامت پایان سیستولی بطن چپ (P=0.011) و حجم پایان سیستولی بطن چپ (P=0.008) میان گروه های پژوهش بود. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد، قطر پایان سیستولی بطن چپ در گروه کنترل دیابتی نسبت به کنترل سالم، به شکل معنا داری بالاتر (P=0.012) و از سوی دیگر، قطر پایان سیستولی بطن چپ در گروه دیابت+تمرین+امپاگلیفلوزین به شکل معنا داری، کمتر از گروه کنترل دیابتی بود (P=0.020)؛ همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد، حجم پایان سیستولی بطن چپ در گروه کنترل دیابتی نسبت به کنترل سالم، به صورت معنی داری بالاتر (P=0.006) و از سوی دیگر، حجم پایان سیستولی بطن چپ در گروه دیابت+تمرین+امپاگلیفلوزین به شکل معنی داری کمتر از گروه کنترل دیابتی بود (P=0.017). تفاوت معنا داری در سایر شاخص ها ساختاری و عملکردی قلب مشاهده نشد (P≥0.05).

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده هم زمان از امپاگلیفلوزین و انجام تمرین استقامتی به کسب مزیت های بیشتر در ساختار و عملکردی قلب، در مقایسه با ورزش و مصرف امپاگلیفلوزین به تنهایی منجر می شود.

    کلیدواژگان: آناتومی قلب، امپاگلیفلوزین، تمرین استقامتی، دیابت، عملکرد قلب
  • بهاره مزروعی، محمدمهدی حیدری*، مهری خاتمی صفحات 12-28
    مقدمه

    سقط عارضه شایعی است که به پایان زودرس بارداری، با مرگ جنین پیش از هفته 20 بارداری اطلاق می شود. بررسی ها نشان می دهند که ژن های فراوانی در بروز این اختلال دخالت دارند. ژن CX3CR1 یکی از این ژن های پاسخ التهابی در دستگاه ایمنی است. در این مطالعه، با به کارگیری روش های مختلف آنالیز بیوانفورماتیکی، به اثبات بیماری زایی واریانت های rs3732378 و rs3732379 پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، از ابزارهای بیوانفورماتیکی برای پیش بینی اثر جهش های rs3732378 و rs3732379 شامل SIFT، PolyPhen 2، PROVEAN، Predict SNP و Exome Variant Server استفاده گردید. تغییرات پایداری پروتیین جهش یافته با ابزارهای I-Mutant و DynaMut بررسی شد؛ همچنین مدل سازی، بررسی ساختار پروتیین، داکینگ و برهم کنش پروتیین-لیگاند به ترتیب با استفاده از ابزارهای SWISS-MODEL، SwissDock و FRODOCK، نرم افزار PyMOL، Hawkdock و نرم افزار MolSoft انجام گرفت.

    یافته ها:

     پلی مورفیسم های بسیار فراوانی در ارتباط با ژن CX3CR1 شناخته شده اند. از میان پلی مورفیسم های گزارش شده، تعداد 244 پلی مورفیسم مربوط به جهش بدمعنی در بانک اطلاعاتی dbSNP گزارش شده بود که از این تعداد، 2 جهش بدمعنی rs3732378 (g.39307162 G>A و p.Thr280Met) و rs3732379 (g.39307256 C>T و p.Val249Ile) مربوط به بیماری سقط مکرر بود و بررسی گردید. نتایج به دست آمده از نرم افزارهای بیوانفورماتیکی نشان داد که احتمالا هر دو واریانت به عنوان جهش بیماری زا پیش بینی شده و باعث تغییر پایداری ساختار پروتیین گردیده اند و در میان کنش با لیگاند تاثیرگذارند.

    بحث و نتیجه گیری:

     یافته های این مطالعه نشان می دهد که این دو جهش بدمعنی ژن CX3CR1، به عنوان کاندید مهمی برای بیماری زایی سقط مکرر عمل می کنند و شناسایی آن ها در بیماران مبتلا به سقط مکرر می تواند به عنوان یک عامل خطر در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، ژن CX3CR1، جهش بیماری زا، سقط مکرر
  • فرناز خاکسار، گرشاسب ریگی* صفحات 29-43
    مقدمه

    باکتری Janthinobacterium. lividum قادر به تولید متابولیت ثانویه با خاصیت ضدمیکروبی تحت عنوان ویولاسیین است. ویولاسیین در این باکتری در شرایط ویژه ای همچون استرس غذایی، کمبود اکسیژن، تغییرات pH و یا دمای محیط حتی وجود یک ماده  شیمیایی تولید می شود. باکتری ها از این عامل های تولیدی به عنوان عملگری برای بقای بیشتر استفاده می کنند. این رنگ دانه برای رنگ آمیزی منسوجات بیمارستانی با خاصیت آنتی باکتریال می تواند کاربرد داشته باشد. هدف از این مطالعه تعیین شرایط مناسب برای بیشینه تولید رنگ دانه ویولاسیین توسط باکتری، به منظور صرفه جویی در وقت و هزینه تولید است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه اثر تیمارهای مختلف به صورت کمی و کیفی، برای دستیابی به بهترین شرایط تولید ویولاسیین توسط باکتری J. lividum آزمایش شد. اثر هوادهی بر تولید بیوفیلم رنگی، اثر دما بر میزان تولید ویولاسیین، آزمایش غلظت گلیسرول و اثر آن بر تولید رنگ دانه، بررسی اثر گلیسرول، سولفات سدیم، تریپتوفان، عصاره گوشت و پپتون در بهینه سازی تولید، بهینه سازی در محیط جامد و مایع و بررسی طیف رنگی و مقاومت رنگ ویولاسیین در pHهای مختلف بررسی گردید. برای مقایسه کمی تیمارها از نرم افزار آماری SPSS و روش مقایسه آماری T-Test استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که محیط کشت حاوی 3/0 درصد عصاره گوشت و 5/0 درصد پپتون، 1/0 درصد گلیسرول و 1 درصد تریپتوفان روی محیط کشت جامد حاوی نوترینت آگار، به عنوان بهترین محیط کشت برای تولید انتخاب گردید. میزان تولید بیومس و رنگ در محیط جامد دو برابر محیط مایع بود. pH مطلوب 7، در تنها دمای مناسب برای تولید رنگ ویولاسیین در این سویه 25 درجه سانتی گراد بود. رنگ بنفش به دست آمده از این رنگ دانه در pHهای اسیدی به مدت طولانی (24 ساعت) پایدار بوده است. این پایداری تا pH =11 وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری: 

    محیط کشت جامد نوترینت آگار تغییریافته برای تولید بهینه و دو برابری ویولاسیین معرفی گردید. شرایط بهینه کشت باکتری (دمای 25 درجه سانتی گراد و pH برابر 7) برای بهترین تولید رنگ دانه به دست آمد. از نظر کیفی می توان گفت، رنگ های طبیعی درصورتی که در یک محصول با قابلیت تولید با بازدهی و کیفیت بالا به کار روند، می توانند جایگزین این دسته از مواد رنگی شیمیایی مضر شوند. در این تحقیق، با افزایش و بهبود ترکیب محیط کشت و حفظ شرایط بهینه تولید، نسبت به تولید ویولاسیین با بازدهی بالاتر اقدام شد.

    کلیدواژگان: آنتی باکتریال، بیوتکنولوژی میکروبی، متابولیت ثانویه، منسوجات بیمارستانی
  • مصطفی گواهی*، حدیثه قربان نیا دلاور، فاطمه السادات موسوی خورشیدی، مجتبی رنجبر، سمیه رهایی صفحات 44-54
    مقدمه

    گیاهان دارویی منابع ارزشمندی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف هستند. در این مطالعه، تاثیر روش های مختلف عصاره گیری با حلال های آبی و متانولی بر فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه مریم نخودی خزری بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق یک مطالعه پایه ای تجربی است. در این مطالعه آزمایشگاهی، عصاره گیری آبی و متانولی با سه روش مگنت، بن ماری و شیکر از نمونه خشک انجام شد؛ سپس اثر آنتی اکسیدانی با روش های حذف رادیکال آزاد DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl.) و میزان قدرت کاهندگی (Reducing power) به همراه تعیین میزان فنل تام و فلاونویید تام تعیین گردید. بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره آبی و متانولی علیه باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس، باسیلوس سریوس و اشریشیاکلای به روش دیسک دیفیوژن صورت گرفت.

    یافته ها: 

    بررسی خواص آنتی اکسیدانی نشان داد که عصاره متانولی اثر قوی تری نسبت به عصاره آبی دارد. در میان روش های مختلف عصاره گیری، روش مگنت نسبت به دو روش دیگر برتری داشت. این نتایج درباره مقدار فنل تام و فلاونویید تام نیز به همین صورت بود. بررسی خواص آنتی باکتریایی مشخص کرد که عصاره متانولی فعالیت آنتی باکتریایی داشت، درحالی که عصاره آبی اثر آنتی باکتریایی از خود نشان نداد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داد که عصاره گیری به روش مگنت، بالاترین کارایی را در گیاه مریم نخودی خزری داشت. هر دو عصاره آبی و متانولی خواص آنتی اکسیدانی داشتند، درحالی که تنها عصاره متانولی خواص آنتی باکتریایی از خود نشان داد؛ بنابراین می توان گفت عصاره متانولی به روش مگنت، بهترین خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی را دارد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنتی باکتریال، عصاره، مریم نخودی خزری
  • شهاب محمودوند، راضیه امینی*، فرید عزیزی جلیلیان، مجتبی هدایت یعقوبی، معصومه جواهری، ایرج صدیقی، مژگان ممانی، راضیه عزتی، جلال الدین امیری، مسعود سعیدی جم صفحات 55-61
    مقدمه

    همه گیری ها و مرگ ومیر ناشی از ویروس های آنفلوانزا در سراسر جهان یک نگرانی مهم به شمار می رود. استفاده از داروهای ضدویروسی مهارکننده نورامینیداز (NA) مانند اوسلتامی ویر، روش موثر و ارزشمندی در درمان این ویروس ها است، هرچند جهش در چند بخش از این ژن، موجب به وجود آمدن سویه های مقاوم به دارو می شود و افزایش روزافزون سویه های مقاوم به دارو یک مشکل جهانی است. یکی از شایع ترین جهش های مقاومت دارویی به اوسلتامی ویر، جهش جایگزینی اسید آمینه هیستیدین به تیروزین در موقعیت 275 (H275Y) در پروتیین نورامینیداز است. هدف این مطالعه شناسایی جهش H275Y در ویروس های آنفلوانزای A/H1N1 در گردش در استان همدان با استفاده از روش Real-time RT PCR بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی روی 110 نمونه سواب مشکوک به ویروس آنفلوانزا جداشده بین سال های 1395-1394 انجام شد. ابتدا RNA نمونه ها استخراج گردید و سپس برای تعیین تایپ و ساب تایپ ویروس آنفلوانزا، از روش Real-time RT PCR استفاده شد. پس از آن، نمونه های مثبت برای شناسایی جهش H275Y با روش Real-time RT PCR ارزیابی گردیدند.

    یافته ها:

     در این مطالعه از مجموع 110 بیمار، 50 (45 درصد) نفر زن و 60 (55 درصد) نفر مرد بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان در این پژوهش برابر با 42/2±74/40 سال بود. ویروس آنفلوانزا A/H1N1 در 22 نفر (20 درصد موارد) یافت شد، به این صورت که 13 مورد (7/21 درصد) در مردان و 9 مورد (18 درصد) در زنان مشاهده گردید. در بررسی ارتباط میان جنس و ابتلا به ویروس آنفلوانزا، رابطه معنی داری دیده نشد (P=0.81)؛ همچنین باید اشاره کرد که از مجموع 22 نمونه مثبت، در هیچ کدام از موارد جهش مقاومت دارویی H275Y مشاهده نگردید.

    بحث و نتیجه گیری: 

    یافته های مطالعه نشان داد که هیچ جهش مقاومت دارویی اتفاق نیفتاده است و همچنان داروی اوسلتامی ویر گزینه مناسبی برای درمان این ویروس در همدان است؛ اما با توجه به افزایش روزافزون سویه های مقاوم، بررسی سالیانه مقاومت به این دارو توصیه می گردد و به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.

    کلیدواژگان: اوسلتامی ویر، مقاومت دارویی، ویروس آنفلوانزای A، H1N1
  • سرگل شعری، مستوره صداقت*، مهرانگیز شعاع کاظمی، حجت الله مرادی صفحات 62-74
    مقدمه

    هدف این پژوهش ارزیابی تمرینات نوروفیدبک بر عملکرد اجرایی انعطاف پذیری شناختی و توجه در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری بود.

    مواد و روش ها

    بدین منظور، 30 دانش آموز پسر دارای اختلال یادگیری مراجعه کننده به کلینیک درمانی موفقیت در تهران، به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری قرار گرفتند. گروه اول به عنوان گروه آزمایش، 16 جلسه تمرین نوروفیدبک (دو جلسه در هفته) دریافت نمود و گروه دوم (شاهد) هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل آزمون های رایانه ای انعطاف پذیری شناختی ویسکانسین و آزمون توجه استروپ بود. داده های به دست آمده از پژوهش با روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS vol.24 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج این تحقیق نشان داد که گروه آزمایش در نشانگرهای آزمون توجه استروپ و انعطاف پذیری شناختی ویسکانسین برتری داشتند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با تمرکز بر یافته های این پژوهش، آموزش نوروفیدبک در ارتقای کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری مفید است و می تواند عملکرد اجرایی انعطاف پذیری شناختی و توجه این دانش آموزان را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، اختلال یادگیری، توجه، عملکرد اجرایی، نوروفیدبک
  • موسی یعقوبی زاده، لیلا پیشکار، غلام بساطی* صفحات 75-87
    مقدمه

    بر اساس مطالعات موجود، افزایش میزان آنتی ژن کارسینوامبریونیک (CEA) با پیشرفت سرطان کولورکتال همراه است و به عنوان یک عامل تشخیصی حساس برای CRC در نظر گرفته می شود و از سوی دیگر، اخیرا به نقش گیرنده های فعال کننده تکثیر پراکسی زوم (PPARs) در سرطان کولورکتال توجه شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه میان میزان بیان PPARs با CEA در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، تعداد 100 نمونه بافت توموری اولیه به همراه نمونه بافت سالم مجاور آن و نیز نمونه سرمی بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال که تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، از بانک تومور انستیتو کانسر تهران تهیه شد. میزان بیان PPARs در نمونه های بافتی و میزان CEA در نمونه های سرمی بیماران و نیز ارتباط میان این مارکرها ارزیابی گردید.

    یافته ها:

     نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که میزان بیان PPARs و نیز میزان سرمی CEA در سرطان کولورکتال به طور معنا داری افزایش می یابد (P<0.01). اگرچه میزان این مارکرها در بیماران با پیشرفت و گسترش بیماری ارتباط معنی داری نشان داد (P<0.01)؛ اما ارتباط معنا داری میان میزان بیان PPARs و میزان سرمی CEA در این بیماران دیده نشد (P>0.05).

    بحث و نتیجه گیری:

     مطالعه کنونی نشان داد که میزان بیان PPARs و نیز میزان سرمیCEA  با پیشرفت و گسترش بیماری مرتبط است؛ اما ارتباط معنی داری میان میزان بیان PPARs و میزان سرمیCEA  در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آنتی ژن کارسینوامبریونیک (CEA)، سرطان کولورکتال، گیرنده های فعال کننده تکثیر پراکسی زوم
  • محمدحسین ستارزاده، شهزاد طهماسبی بروجنی*، مهدی شهبازی صفحات 88-100
    مقدمه

    استرس اولیه می تواند ساختار عصبی ازجمله هیپوکامپ و عملکردهای رفتاری مانند حافظه را دچار اختلال کند؛ به همین سبب، توجه به خنثی سازی آثار مخرب استرس بر بدن یکی از موضوعات قابل بحث در میان پژوهشگران بوده است. با توجه به اینکه در تحقیقات پیشین به نقش فعالیت بدنی در کاهش استرس اشاره شده بود؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر چهار هفته تمرین شنا بر یادگیری و حافظه فضایی در موش های نوزاد جداشده از مادر بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، 40 سر موش صحرایی نر نژاد آلبینو ویستار به طور تصادفی به چهار گروه (جداشده از مادر، جداشده از مادر به همراه تمرین شنا، تمرین شنا و کنترل) تقسیم شدند. از روش جداسازی نوزادان از مادر برای ایجاد شرایط استرس زا استفاده گردید. گروه های جداشده از مادر از روز پس از تولد به مدت یک ماه، روزانه 6 ساعت از مادران خود جدا شدند. برای اعمال فعالیت بدنی، تمرین شنا به مدت چهار هفته، هفته ای پنج جلسه به صورت افزایشی صورت گرفت. برای اندازه گیری میزان استرس، میزان گلوکز خون موش ها سنجیده و برای سنجش یادگیری و حافظه فضایی از آزمون ماز آبی موریس استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون آنوا نشان داد که گلوکز خون گروه جداشده از مادر نسبت به گروه کنترل، افزایش معنا داری داشته است (0.045=P) و بنابراین، اطمینان ناشی از اعمال استرس به دست آمد؛ همچنین نتایج آزمون مانوا نشان داد که اگرچه استرس تاثیر معنا داری بر یادگیری فضایی نداشت؛ اما نتایج آزمون کاوش نشان داد، گروه جداشده از مادر کاهش معنا داری در درصد ورود به ربع هدف (0.05=P) و درصد زمان سپری شده در ربع هدف (0.029=P) نسبت به گروه کنترل داشتند؛ بنابراین، حافظه فضایی تحت استرس در گروه جداشده از مادر نسبت به سایر گروه ها تخریب شد. درنهایت، تمرین شنا همراه با جدایی از مادر توانست آثار مخرب استرس بر حافظه فضایی در درصد ورود به ربع هدف (0.02=P) و درصد زمان سپری شده در ربع هدف (0.05=P) را خنثی کند.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که استرس اثر منفی بر یادگیری فضایی ندارد؛ اما حافظه را تخریب می کند. از سوی دیگر، تمرین شنا می تواند به عنوان یک روش درمانی تا حد بسیاری این آثار منفی را خنثی نماید و باعث بهبود حافظه شود.

    کلیدواژگان: استرس اولیه، حافظه فضایی، شنا کردن، موش صحرایی، یادگیری فضایی
  • سهیلا عرفانی، طاهره ولدبیگی، مهدی خاکساری، علی مقیمی، ناهید ابوطالب* صفحات 101-111
    مقدمه

    ایسکمی- ریپرفیوژن مغزی باعث ایجاد سازوکارهای پیچیده آسیب بافتی ازجمله آپوپتوز نورون ها می شود. اسنیک اسید یک متابولیت ثانویه از گلسنگ است که خواص بیولوژیکی مختلفی چون فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی آثار محافظت کننده عصبی اسنیک اسید بر مرگ سلولی آپوپتوز و پروتیین های مرتبط با آپوپتوز Bax و Bcl-2 در نورون های ناحیه CA1 هیپوکامپ به دنبال ایسکمی- ریپرفیوژن مغزی بود.

    مواد و روش ها

    42 موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به سه گروه (شم، ایسکمی- ریپرفیوژن و ایسکمی- ریپرفیوژن + اسنیک اسید) تقسیم شدند. ایسکمی مغزی با انسداد شریان های کاروتید مشترک ایجاد گردید. تزریق اسنیک اسید (mg/kg25، به صورت داخل صفاقی) در آغاز برقراری دوباره جریان خون صورت گرفت. میزان بیان پروتیین های Bax و Bcl-2 با استفاده از روش ایمونوفلورسنت اندازه گیری شد. برای تعیین میزان مرگ سلولی آپوپتوزی از رنگ آمیزی TUNEL استفاده گردید.

    یافته ها: 

    ایسکمی مغزی موجب افزایش آپوپتوز نورون های ناحیه CA1 هیپوکامپ شد. اسید اسنیک از طریق کاهش بیان پروتیین پیش آپوپتوزی Bax و افزایش بیان پروتیین آنتی آپوپتوزی Bcl-2، میزان مرگ سلولی آپوپتوزی را به شکل چشمگیری کاهش داد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    اسنیک اسید از طریق کاهش مرگ سلولی می تواند اثر محافظتی عصبی در برابر آسیب های ناشی از ایسکمی- ریپرفیوژن مغزی داشته باشد.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، اسنیک اسید، ایسکمی- ریپرفیوژن، هیپوکامپ
  • فاطمه هاشم زاده قدنه، محمدرضا باتوانی*، محسن غفرانی صفحات 112-122
    مقدمه

    عوامل ژنتیکی بر عملکرد بدنی، پاسخ تمرین و همچنین وضعیت ورزشی نخبگان تاثیر می‌گذارند؛ بنابراین، تحقیق حاضر با هدف بررسی فراوانی و ارتباط 8111989rs  SNP در ژن  CKMM A/G مردان وزنه‌بردار و مردان غیرورزشکار طراحی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی_توصیفی، 30 نفر از مردان بزرگ‌سال نخبه وزنه‌بردار (شامل قهرمانان لیگ برتر، اردونشینان تیم ملی، قهرمانان آسیا، جهان و المپیک) استان اصفهان با میانگین سن 11/7±77/21، قد 98/6±87/179 و وزن 73/22±87/96 (انحراف استاندارد±میانگین) شرکت کردند که به‌صورت هدفمند، داوطلبانه و در دسترس انتخاب و با تعداد 44 نفر از افراد غیرورزشکار با مشخصه های مشابه آنتروپومتریکی (سن، قد و وزن) مقایسه شدند. cc 4 نمونه بزاقی از همه افراد شرکت‌کننده در این مطالعه جمع‌آوری گردید و پس از انجام مراحل استخراج DNA، با انجام PCR، شیوع آللی و ژنوتیپی ژن CKMM A/G از طریق روش RFLP و الکتروفورز تعیین شد. برای آزمون فرضیه‌های مربوطه از روش‌های تی مستقل، کای اسکویر و همچنین رگرسیون لجستیک به کمک نرم افزار SPSS vol.20 استفاده گردید. سطح معنی داری نیز 0.05>P در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که شیوع ژنوتیپ AG به‌طور معنی‌داری، بالاتر از ژنوتیپ‌های AA و GG در گروه‌های وزنه‌بردار، غیرورزشکار و مجموع جمعیت پژوهش بود (0.05>P)؛ همچنین چگونگی توزیع ژنوتیپ CKMM A/G با وضعیت وزنه‌برداری ارتباط معنا‌داری نداشت و میان گروه‌های وزنه‌بردار و غیرورزشکاران نیز تفاوت معنی‌داری یافت نشد (0.05<P).

    بحث و نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج مطالعه، جامعه وزنه‌بردار ایرانی منتخب که در گروه نژاد قفقازی قرار می‌گیرند، احتمالا ژنتیک بالقوه‌ای در اجرای قابلیت‌های استقامتی و نیز قدرتی/ توانی دارند.

    کلیدواژگان: چند شکلی تک نوکلئوتیدی، وزنه برداران نخبه، ژنومیک ورزشی، غیر ورزشکاران
|
  • Eftekhar Mohammadi, Mohammad Fathi*, Farzaneh Chehel Cheraghi, Afshin Nazari Pages 1-11
    Introduction

    Type 2 diabetes is a major risk factor for cardiovascular diseases. Endurance training and empagliflozin were reported to have notable effects on heart structure and function. This study aimed to investigate the effect of six weeks of endurance training and empagliflozin intake on some structural and functional indicators of the heart in diabetic male rats.

    Material & Methods

    In this study, a total of 40 male Wistar rats (mean±SD weight: 253.09±12.92 g, aged: 8-10 weeks) were randomly divided into five equal groups, 1) healthy control, 2) diabetic control, 3) diabetic+empagliflozin, 4) diabetic+endurance training, and 5) diabetic+endurance training+empagliflozin and kept in laboratory conditions. Induction of diabetes was performed in rats after completion of the familiarization protocol for two weeks and after 12 h of food deprivation by intraperitoneal injection of streptozotocin  (STZ) solution at a dose of 50 mg /kg. The glucose level of 300 mg/dL was considered diabetic. The training groups practiced endurance training, five days per week for six weeks. The drug groups also received empagliflozin (10 mg/kg) daily by gavage. The animals were anesthetized 48 h after the end of the protocol and cardiac function was recorded using echocardiography. Subsequently, cardiac tissue was isolated and dissected. One-way analysis of variance (ANOVA) and Kruskal-Wallis tests were used for statistical analysis of data in SPSS software (version 27) and Graph Pad Prism software (version 9).

    Findings

    The results showed significant differences between study groups in terms of left ventricular end-systolic thickness (P=0.011) and left ventricular end-systolic volume (P=0.008). The results of the post-hoc test showed that left ventricular end-systolic thickness in the diabetic control group was significantly higher, compared to the healthy control group (P=0.012). On the other hand, left ventricular end-systolic thickness in diabetes+exercise+empagliflozin was significantly lower, compared to the diabetic control group (P=0.020). Moreover, left ventricular end-systolic volume in the diabetic control group was significantly higher, compared to healthy controls (P=0.006), and left ventricular end-systolic volume in the diabetes+exercise+empagliflozin group was significantly lower than that in the diabetic control group (P=0.017). No significant differences were observed in other structural and functional indices of the heart (P≥0.05).

    Discussion & Conclusion

    The results of the present study showed that the combination of empagliflozin use and endurance training has a positive impact on the structure and function of the heart compared to the adoption of each (empagliflozin use and training) alone.

    Keywords: Diabetes, Empagliflozin, Endurance training, Heart anatomy, Heart function
  • Bahareh Mazrouei, MohammadMehdi Heidari*, Mehri Khatami Pages 12-28
    Introduction

    Abortion is a common complication that refers to the early termination of pregnancy with the death of the fetus before the 20th week of pregnancy. Previous studies show that many genes are involved in this disease, including the CX3CR1 gene, which is one of the inflammatory response genes in the immune system. The pathogenicity of these variants was determined in this study using bioinformatics analysis.

    Material & Methods

    In this study, the effects of rs3732378 and rs3732379 mutation were predicted using bioinformatics tools including SIFT, PolyPhen2, PROVEAN, Predict SNP, and Exome Variant Server. Changes in the stability of mutant proteins were investigated using I-Mutant and DynaMut tools. Moreover, modeling of the protein structure, docking, and protein-ligand interaction were performed using SWISS-MODEL, SwissDock, and FRODOCK tools as well as PyMOL, Hawkdock, and MolSoft software, respectively.

    Findings

    Many polymorphisms related to the CX3CR1 gene have been known to date. Out of 244 missense mutations in the dbSNP database, two variants (rs3732378 and rs3732379) have been reported in association with recurrent pregnancy loss related to the CX3CR1 gene. The results of bioinformatics analyses showed that both variants were predicted as pathogenic mutations and changed the stability of the protein structure and played a key role in interaction with the ligand.

    Discussion & Conclusion

    The findings of this study indicate that two missense mutations in the CX3CR1 gene are an important candidate for recurrent miscarriage and their identification in patients with recurrent miscarriage can be regarded as a risk factor.

    Keywords: Bioinformatics, CX3CR1 gene, Pathogenic mutation, Recurrent pregnancy loss
  • Farnaz Khaksar, Garshasb Rigi* Pages 29-43
    Introduction

    Janthinobacterium. lividum (J. lividum) is a bacterium that can produce a secondary metabolite with antimicrobial properties called violacein. Violacein is produced in this bacterium under special conditions, such as food stress, lack of oxygen, changes in pH or ambient temperature, and even in the presence of a chemical. Bacteria use these production factors as agents for greater survival. This pigment can be used to dye hospital textiles with antibacterial properties. This study aimed to determine the appropriate conditions for the maximum production of violacein pigment by bacteria to save production time and cost.

    Material & Methods

    In this study, the effects of different treatments were tested quantitatively and qualitatively to achieve the best conditions for the production of violacein by J. lividum. Other evaluations included the effect of aeration on the production of color biofilm, the effect of temperature on the production of violacein, glycerol concentration test and its effect on pigment production, the effect of glycerol, sodium sulfate, tryptophan, meat extract and peptone on production optimization, optimization in a solid and liquid medium and color spectrum, and violet dye resistance at different pHs. The SPSS software and t-test were used for quantitative analysis and comparison of the treatments.

    Findings

    It was found that a culture medium containing meat extract (0.3%) and peptone (0.5%),  glycerol (1%), and tryptophan (1%) on a solid culture medium containing nutrient agar was selected as the best culture medium for the production of violacein. The amount of biomass and dye production in the solid medium was twice that in the liquid medium. The optimum condition for the production of violacein pigment in this strain included pH 7 and a temperature of 25 °C. The purple color of this pigment was stable for a long time (24 h) at acidic pH (up to pH 11).

    Discussion & Conclusion

    Modified nutrient agar solid culture medium was introduced for optimal production of violacein. Optimal bacterial culture conditions (temperature 25 °C and pH 7) were obtained for the best pigment production. It can be concluded that natural dyes can replace harmful chemical dyes if produced in a product with high efficiency and quality. In this study, the production of violacein with more efficacy was tried through the enhancement and improvement of culture medium composition and maintenance of the optimal production conditions.

    Keywords: Antibacterial, Hospital textiles, Microbial biotechnology, Secondary metabolites
  • Mostafa Govahi*, Hadiseh Ghorbannia Delavar, Fatemeh Sadat Mousavi Khorshidi, Mojtaba Ranjbar, Somayeh Rahaiee Pages 44-54
    Introduction

    Medicinal plants are valuable sources of different antioxidant and antimicrobial compounds. In this study, the effects of different extraction methods with aqueous and methanolic solvents were investigated on the antioxidant and antimicrobial activities of Teucrium hyrcanicum L.

    Material & Methods

    In this basic experimental study, aqueous and methanolic extraction was carried out using three methods, including a magnetic stirrer, a Bain-Marie bath, and Shaker. The antioxidant effects were then determined using DPPH and RP methods along with the determination of total phenol and total flavonoid. The antibacterial effect of aqueous and methanolic extracts against Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, and Escherichia coli was determined through the disk diffusion method.
    (Ethic code: IR.ausmt.rec.1398.11.34)

    Findings

    The evaluation of antioxidant properties showed that methanolic extract had a stronger effect than aqueous extract. Moreover, it was demonstrated that the magnetic stirrer method was superior to the other two extraction methods. The same results were obtained for total phenol and total flavonoid as well. Evaluation of antibacterial properties revealed that methanolic extract had antibacterial activity, while aqueous extract did not show antibacterial activity.

    Discussion & Conclusion

    The results of this study showed that Teucrium hyrcanicum L. was more effectively extracted through the magnetic stirrer method than other extraction methods. Both aqueous and methanolic extracts had antioxidant properties, while only methanol extracts showed antibacterial properties. Therefore, this plant can have good therapeutic application in the treatment of diseases due to its antioxidant properties.

    Keywords: Antioxidant, Antibacterial, Extract, Teucrium hyrcanicum L
  • Shahab Mahmoudvand, Razieh Amini*, Farid Azizi Jalilian, Mojtaba Hedayat Yaghoobi, Masoumeh Javaheri, Iraj Sedighi, Mojgan Mamani, Razieh Ezati, Jalaledin Amiri, Massoud Saidijam Pages 55-61
    Introduction

    Epidemics and deaths caused by influenza viruses are an important concern worldwide. The use of neuraminidase inhibitors such as oseltamivir is an effective and valuable way to treat the diseases caused by these viruses. However, the mutation in several parts of the gene leads to the emergence of drug-resistant strains, and an ever-increasing rise in drug-resistant strains is a global problem. Histidine-to-tyrosine mutation at position 275 (H275Y) of neuraminidase protein is one of the most common oseltamivir resistance mutations. This study aimed to detect H275Y mutation in influenza A (H1N1) virus circulating in the Hamadan province of Iran using real-time polymerase chain reaction  (RT-PCR).

    Material & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 110 swab samples isolated from patients with suspected influenza virus infection between 2015 and 2016. Ribonucleic acid (RNA) was extracted from samples and the RT-PCR method was used to determine virus types and subtypes. The positive samples were evaluated for detection of H275Y mutation using RT-PCR.

    Findings

    Out of 110 patients in this study, 50 (45%) were females and 60 (55%) were males. The mean±SD age of participants was 40.74±2.42 years. Influenza A (H1N1) virus was found in 22 (20%) out of 110 patients, including 9/50 (18%) females and 13/60 (21.7%) males. There was no significant relationship between the virus and gender (P=0.81). No drug resistance related to H275Y mutation was observed in 22 positive cases.

    Discussion & Conclusion

    The findings indicated that no drug resistance mutations have occurred, and oseltamivir is still an appropriate option to treat infections caused by the influenza virus in Hamadan province, Iran. However, due to the increasing number of resistant strains, an annual review of oseltamivir resistance is recommended and further studies are needed in this regard.

    Keywords: Drug resistance, Influenza A (H1N1) virus, Oseltamivir
  • Sargol Sheri, Mastooreh Sedaghat*, Mehrangiz Shoakazemi, Hojatallah Moradi Pages 62-74
    Introduction

    This study aimed to evaluate the impact of neurofeedback exercises on executive performance, cognitive flexibility, and attention in students with learning disabilities.

    Material & Methods

    In this study, a total of 30 male students with learning disabilities were referred to the Movafaghiat Clinic in Tehran, Iran, and were randomly assigned to two groups (each including 15 students). The first group (experimental group) received 16 sessions of neurofeedback training (two sessions per week) and the second group (control) did not receive any intervention. The study instruments included the Wisconsin cognitive flexibility test and the Stroop attention test. The data were analyzed using the univariate and multivariate analysis of covariance in SPSS software (version 24).

    Findings

    The results showed that the experimental group had superiority in terms of the indicators of the Stroop Attention test and Wisconsin Cognitive Flexibility test.

    Discussion & Conclusion

    Based on the obtained results, neurofeedback training is effective in improving the executive functions of students with learning disabilities. Accordingly, this method can be used to improve the executive functions of these groups of students.
    .

    Keywords: Attention, Cognitive flexibility, Executive function, Learning disability neurofeedback
  • Musa Yaghoubizadeh, Leila Pishkar, Gholam Basati* Pages 75-87
    Introduction

    Studies have shown that an increase in carcinoembryonic antigen (CEA) is associated with the progression of colorectal cancer and is considered a sensitive diagnostic factor for CRC. Moreover, the role of peroxisome proliferators (PPARs) has recently been considered in colorectal cancer. This study aimed to investigate the relationship between the expression level of PPARs and CEA level in patients with colorectal cancer.

    Material & Methods

    In this study, a total of 100 samples of primary tumor tissue along with adjacent healthy tissue samples and serum samples of patients with colorectal cancer who underwent surgery were prepared from the tumor bank of Tehran Cancer Institute in Thran, Iran. The expression level of peroxisome proliferator receptors (PRARs) in tissue samples and CEA level in serum samples were measured, and the relationship between these markers was evaluated as well. The financial support for the study was provided by the Islamic Azad University (grant number 132655).

    Findings

    The results of this study showed a significant increase in the expression level of PPARs and serum CEA levels in patients with colorectal cancer (P<0.01). Although the level of these markers had a significant relationship with the progression and spread of disease in patients (P<0.01), no significant relationship was observed between the expression of PPARs and serum CEA in these patients (P>0.05).

    Discussion & Conclusion

    Based on the obtained results, the expression level of PPARs and the serum CEA level are associated with the progression and spread of the disease; however, there is no significant relationship between the expression level of PPARs and the serum CEA level in patients with colorectal cancer.

    Keywords: Carcinoembryonic antigen, Colorectal cancer, Peroxisome proliferator receptors
  • MohamadHossein Sattarzadeh, Shahzad Tahmasebi Boroujeni*, Mehdi Shahbazi Pages 88-100
    Introduction

    Primary stress can impair the nervous structure including the hippocampus and behavioral functions such as memory; therefore, paying attention to neutralizing the destructive effects of stress on the body has been one of the debatable topics among researchers. Considering the role of physical activity in reducing stress in previous studies, this study aimed to investigate the effect of four weeks of swimming training on learning and spatial memory in neonatal rats separated from their mother.

    Material & Methods

    In this study, 40 male albino Wistar rats were randomly divided into four groups (separation from mother, separation from mother and swimming training, swimming training, and control). The method of separating the infants from the mothers was used to make stressful conditions. Rats from separation groups were separated from mothers 6 h per day starting from the day after birth for one month. For physical activity, swimming training was performed for four weeks (five sessions per week) incrementally to measure stress and blood glucose level in mice, and the Morris Water Maze test was used to assess the learning and spatial memory.

    Findings

    The results of the analysis of variance test showed that the blood glucose in the group of rats that were separated from their mothers was significantly higher, compared to the control group (P=0.045), indicating that stress was successfully induced in these rats. Moreover, the results of the multivariate analysis of the variance test showed that although stress had no significant impact on spatial learning, the results of the exploration test showed a significant decrease in the percentage of entering the target quadrant (P=0.05) and the time spent in the target quadrant in the group separated from mother (P=0.029), compared to the control group. Therefore, spatial memory was degraded due to stress in the group of rats that were separated from their mother, compared to the other groups. However, swimming training in the group of rats that was separated from the mother could neutralize the destructive effects of stress on spatial memory and the percentage of entering the target quadrant (P=0.02) as well as the time spent in the target quadrant (P=0.05).

    Discussion & Conclusion

    The results showed that although stress did not have a negative impact on spatial learning, it had a destructive impact on memory. On the other hand, swimming training as a treatment method could largely neutralize the negative effects of stress and improve memory.

    Keywords: Early life stress, Rat, Spatial learning, Spatial memory, Swimming
  • Sohaila Erfani, Tahereh Valadbeigi, Mehdi Khaksari, Ali Moghimi, Nahid Aboutaleb* Pages 101-111
    Introduction

    Cerebral ischemia-reperfusion causes complex pathological mechanisms that lead to tissue damage, such as neuronal apoptosis. Usnic acid is a secondary metabolite of lichen and has various biological properties including antioxidant and anti-inflammatory activities. This study aimed to investigate the neuroprotective effects of usnic acid on apoptotic cell death and apoptotic-related proteins (Bax and Bcl-2) in the CA1 area of the hippocampus following cerebral ischemia-reperfusion.

    Material & Methods

    A total of 42 male Wistar rats were randomly divided into three groups (sham, ischemia-reperfusion, and ischemia-reperfusion+usnic acid). Ischemia was induced by occlusion of both common carotid arteries for 20 min. Usnic acid (25 mg/kg, intraperitoneally) was injected at the beginning of reperfusion time. The expression levels of Bax and Bcl-2 proteins were measured using the immunofluorescence method, and the rate of apoptotic cell death was determined using the TUNEL staining method.

    Findings

    In this study, cerebral ischemia increased apoptotic cell death in the CA1 area of the hippocampus. It was demonstrated that usnic acid significantly decreased apoptotic cell death by decreasing the expression of Bax pro-apoptotic protein and increasing the expression of Bcl-2 (anti-apoptotic protein).

    Discussion & Conclusion

    It can be concluded that usnic acid has a neuroprotective effect against cerebral ischemia-reperfusion damages by reducing cell death.

    Keywords: Apoptosis, Hippocampus, Ischemia-reperfusion, Usnic acid
  • Fateme Hashemzade ghodaneh, MohammadReza Batavani *, Mohsen Ghofrani Pages 112-122
    Introduction

    Genetic factors affect physical performance, exercise response, as well as elite athletic status; Therefore, the aim of the present study was the investigation of the Frequency and association of SNP rs 8111989 in CKMM A/G gene in weightlifting men with non-athlete men.

    Material & Methods

    In this descriptive study, the subjects were include of all (n=30) elite male weightlifters (league champions, members of national team, and the champions of Asian, world and Olympics) from Isfahan province, age: 21.77±7.11; Height: 179.87±6.98 and weight: 96.87±22.73 (mean±standard deviation) Which compared with 44 non-athletes with similar anthropometric (age, height and weight) characteristics. 4 cc saliva samples were collected from each subject and After DNA extraction, the allelic and genotypic prevalence of CKMM A/G gene was determined by PCR via RFLP and electrophoresis. Independent t-test, chi-square and logistic regression were used to analyze the data via the SPSS software version 20. Also the significance level was considered at P<0.05.

    Findings

    The results showed that the prevalence of AG genotype was significantly higher than AA and GG genotypes in weightlifting, non-athlete and total population groups (P <0.05). Also, there was no significant relationship between CKMM A/G genotype and weightlifting status and there was no significant difference between weightlifters and non-athletes (P >0.05).

    Discussion & Conclusion

    The results showed that the selected Iranian weightlifter, which belongs to the Caucasian race group, has potential genetics in endurance abilities as well as strength / power, likely.

    Keywords: Single nucleotide polymorphism, Sport Genomic, Elite Men Weightlifters, Non-athletes